Saturday, February 21, 2009

Resepi : Roti Puri & Ayam Puri

aritu aku kata nak tempek resepi Ayam Puri kan... haaa...ni lah dia resepinya, rugi kalau x cuba & sesuai jugak untuk breakfast & hi tea.. untuk roti puri tu, beli je Tepung Atta..







Roti Puri :
  1. tepung atta
  2. air
  3. garam secubit
cara penyediaan :

+ bancuh tepung dengan sebuit garam dan air sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh.

+ kalau boleh biarkan adunan tu selama sejam sebelum di terap & di goreng




Ayam puri:
  1. ayam sekor
  2. bawang besar 1/2 kilo - ambil separuh untuk di blend & separuh lagi dipotong dadu
  3. ubi kentang 1/2 kilo - dipotong dadu (goreng dulu)
  4. buah tomato 1/2 kilo - ambil separuh untuk di blend & separuh lagi di potong dadu
  5. 4 - 5 biji lada merah (boleh tambah lagi kalau nak pedas) - blend
  6. bawang putih 2 ulas
  7. ketumbar - 1 sudu besar
  8. jintan manis - 1 sudu besar
  9. serbuk kari - sepeket kecil
cara penyediaan:

+ tumis bawang besar yg di blend bersama bawang putih,lada merah, tomato yg di blend, ketumbar, jintan manis & serbuk kari

+ lepas tu masukkan ayam
+ ubi yg yang telah digoreng terlebih dahulu
+ bawang yang dipotong dadu
+ tomato yang dipotong dadu

+ masak sehingga ayam empuk







p.s : SELAMAT MENCUBA..


4 comments:

mYpRecious said...

tepung atta tu cm ne kak?
kat mane nak beli? supermket ade jual and dy tulis tepung atta ek kak?

selame ni puri makan kt kedai mamak jew.. ahakss..
nak membuatnye nan ado le pandai kak..

hikss..

mentibang.paku said...

precious...

kat supermarket tu mesti ada...dia tulih tepung atta..hehehehe..

leh la try tu...sodappp..ahaks..makan dgn encip izhan ye.. :D selamat mencuba..

mYpRecious said...

hikss..

tu la..
rase mcm nak try wat jew.. hehehe.. harus ku print nanti resipi neh..
Tepung tu kan.. Lau kite uli bnyk la kan..
pastu ade lebey, tamoh goreng lagi, then kite simpan esok boley ke kak? ade effect ape2 tak kak?

mentibang.paku said...

yg lebih tu leh simpan esoknya...tp tepung tu akan jadi kering sket...sbb akak penah buat gitu jgk

orang kata, tutupkan tempat simpan tepung yg dah uli tu dengan kain lembap..