Jiran...

semalam hari yang paling bersejarah sepanjang hidup aku.... citernya camnih... jiran aku (depan umah) tiba2 jatuh pengsan n lepas tuh langsung x sedarkan diri...kalau x silap aku dalam pukul 8.30 mlm la lebih kurang...masa tuh madie xdek kat umah, baru je kluar ngan kawan2 dia, minum...jiran sebelah umah aku nih pun dah campur panik sbb xdek orang lelaki nak mintak tolong tgkkan pakcik depan umah nih, nasib baik faizal (tunang adik ipar aku) ada kat sini, dia la pegi umah depan nih nak tolong apa yang patut... aku yang pada mulanya nak goreng karipap kat adik ipar nih, terus x jadi, sbb rasa macam x sedap hati je... so, aku pun kluar la nak pi tengok apa yang jadi...

Ya Allah... pakcik tuh dah terkulai, n ada bleedding yang agak banyak kat hidung n mulut... aku di fahamkan pakcik ni ada kencing manis n darah tinggi....semua orang panik, aku call madie (hubby aku la tuh), nasib baik dia minum kat2 area umah je, dan2 tuh jugak dia balik..tp biasala dalam keadaan panik, no tepon ambulan x ingat langsung, makcik n anak2 dia mmg dah blur...mmg kesian tgk diorg...anak jiran sebelah umah aku nih pun tpn la polis, nak tanya no tpn ambulan...tup tap polis tuh bg no tpn directory 103.... mmmm aku no komen la yang tuh..... hubby aku kata, kalau nk tunggu ambulan mmg lambat, angkat je terus pakcik nih masuk kete n hantar sendiri...nasib baik Hospital Ampang mmg dekat ngan kawasan umah kami..tp sapa yang nak bawak kete???? masing2 dah x tau nak buat apa....pakcik tuh dah lebih kurang 7-8 minit jugak la dalam keadaan macam tuh...adala suara yg suruh aku drive, tp aku pun mmg nak drive anta pakcik tuh memandangkan aku rasa time tuh aku agak kuat semangat sket....

Drive to the hospital...actually duration time to hospital just about 5-8 minutes je.....tp malam tuh aku rasa lama sgt nak sampai ke hospital...aku drive agak laju malam tadi, pasang lampu hazard, siap tinggikan lampu lagi kat orang2 yg bawak slow supaya bg aku laluan...ada sorang anak lelaki pakcik nih ikut sekali ngan aku....mmmm, dah sampai area spital, nak masuk pagar kat emergency tuh, kereta semua dah berenti untuk bagi aku laluan...aku pun masuk la, tetiba "bedebummmmmmmm" ada plak motor datang dengan lajunya dari arah bertentangan langgar plak pintu kete belakang (kete jiran yang aku drive)...melekap budak tuh kat cermin n jatuh... Ya Allah, aku panik...tapi aku tetap drive masuk utk uruskan pakcik tuh dulu...dah settle pakcik tuh, aku pegi carik parking nak letak kete...tgk2 budak moto tadi dah hilang...mmmm, anak pakcik tuh carik jugak budak moto tuh, rupanya masuk emergency, berbalut jugak la tangan.... citer pasal pakcik tadi... aku dapat tahu tadi, dia dah masuk dalam ICU...semalam dekat 20minit jugak nak selamatkan pakcik tuh kat emergency, rupanya masa kat umah n on the way ke hospital, pakcik tuh dah "xdek"....tp masa kat emergency tuh 'tup-tap-tup-tap' ok balik, n sekarang guna oksigen...kata anaknya tadi, Dr kata kena tunggu esok utk tahu keputusan samada bahagian otak masih berfungsi ataupun tidak... samalah kita berdoa agar pakcik tuh selamat dari segala bahaya... AMIN


p/s: tapi aku x puashati lagi ngan budak motor tuh, dia kata aku yang salah, tp kengkawan2 dia duk marah2 dia sbb bwk laju kat kawasan hospital...tp aku pun heran, dia x perasan ke semua kereta berenti bg aku laluan utk masuk....pastu dia plak langgar pintu belakang, bukannya lampu depan ke... tuh yang aku musykil...so, apa pendapat korang?????

Comments