NICU

salam


lama x menaip kat blog. orait, citer arini pasal sakit.

minggu lepas aku n madie + kids pi melawat anak sepupu yg baru dapat baby girl kat putrajaya. baru x baru dah dekat 3 minggu kot umur baby. so, aritu baby kena jaundis n nurse yang datang cek kat umah ni suh bawak pi klinik the next day. mulanya aku pun ingat jaundis je la, biasalah baby kan..lepas 2 hari, aku dapat berita dari anak sepupu madie, anaknya kena masuk NICU. jaundisnya agak tinggi + jantung bengkak..aku agak terkejut bila dengar part jantung tu. kesiannya baby. ibu baby tu kata kena nafas guna oksigen n susu pun minum ikut tiub. sebab jantung bengkak tu katanya bila baby tu bernafas dengan kuat + laju, mungkin dia susah nak bernafas, dia cuba bernafas dengan kuat n menyebabkan jantung tu membengkak.

kat NICU plak orang lain xleh masuk, hanya parents baby je..so, x dapatla jumpa baby. jumpa nenek baby je (cousin madie)..

yang sedihnya setakat hari sabtu lepas, doktor masih lagi x boleh detect apa jadi kat jantung tu, samada berlubang atau disebaliknya, sebabnya mesin tu ala2 xleh nak pakai. n bertambah sedihnya la doktor putrajaya x dapat lagi call doktor kat IJN untuk bincang pasal kes tu, kena refer ke x. BZ katanya..aduiiii... tapi xtau la kalau hari ni dah dapat bincang ke apa kan.

apapun jaundis baby dah cure, cuma tinggal part jantung je lagi. kami harap ianya tidak serius. kesian baby. n kesian jugak ibu n ayah baby terpaksa berulang alik ke hospital, tambah pulak ibunya masih lagi berpantang. hari-hari ulang alik ke hospital sebab nak bagi susu yg dipam.

to angah, be strong... n to baby nisrina, can't wait to meet u, hope u'll be fine soon.

Comments

  1. ala ciannye kat baby kak.. Jaundis ni jgn amek ringan tau.. bahaye gak sebenarnye.. mase kecik dulusy pun kene jaundis gak.. yg dah tahp kronik gak.. smpai darah lam badan sy ni xleh pakai dh psal dh jdi kuning je seme.. hikss.. pastu kene kuarkan darah dlm bdn ni dgn cepat2 supaye tk kene jngkitan pd organ2.. nasib mak abah cpt2 bwk gi spital.. kuarkan darah asal saya dan masukkan darah baru.. kalau lmbt mmg dah xde kut saya.. hehe.. o, bile mak abah cite kt sy balik bile dah besar ni, bile dngo je baby kene jaundis sy mcm phobia gitu.. tkut baby tu jadik mcm sy mse baby..

    ReplyDelete

Post a Comment