aqiqah nur izz insyirah

salam


hari jumaat lepas kami bertolak balik ke kuantan dengan 2 kereta, 1 tokwan n 1 kami la sefamily. hari sabtu tu sebenarnya ada kenduri kat umah tok ki di kuantan.. madie n adik-beradiknya pakat nak buat tahlil, doa selamat dan sembahyang hajat pada sebelah malamnya. siang harinya pulak, madie nak buat aqiqah untuk izz... dah lama dia berhasrat nak buat aqiqah izz kat kuantan.. time aqil aritu dah buat kat kota bharu.



ginilah rupa kambing tu...tapi hitam lagi.
tok ki dah cop tanduknya nak buat sidai baju...hehehehe


madie dah mintak tolong tok ki cari kambing untuk izz..kambing kampung pulak susah nak carik area bukit kuantan, yang adanya cuma kambing australia jenis 'boer'.. besar sungguh kambingnya.. hari sabtu tu sempat la aku tengok sebelum kena sembelih. kambingnya hitam, tingginya paras pinggang, beratnya lebih kurang 50kg lebih kot...harganya rm600 xleh tawar-tawar lagi dah..sengihnampakgigi tapi aku xdek la nak ngambik gambarnya sebab x tahan dgn baunya yang amat harum semerbak jelir.... adik2 ipar aku kata kambing negro australia...hehehehe


tok ki tengah monitor kambing dilapah..
tokey kambing pun ada kat situ, tapi xtau yg mana satu


ibutok memang dah volunteer nak buat masakan kelate..kerutuk kambing untuk cucunya.. pendek kata meriah la jugak aritu.. masa kat KL aku dah siap prepare bawang semua sebab nak mudahkan ibutok masak nanti.. makteh noli just tolong belikan santan je la.

masa kambing tu dah siap untuk disembelih, tok wan dah siap dukung izz suh tengok kambing tu.. izz maintain je tengok kambing kena sembelih dari a - z... madie kata senyap je macam xdek perasaan...hehehehe.. dia ingatkan izz takut ke apa.. rupanya izz relax je, macam xdek apa2 yang berlaku, lastnya tok wan dia yang pening sebab xleh tengok darah. tukang sembelihnya tok imam masjid kat bukit kuantan..memang terer la tok imam tu sebab xdek bau hamis pun pada kambing tu....sembah.. madie kata lebih kurang 4-5 orang pegang kambing tu..sebabnya besar pastu kuat plak kambing tu...




dah siap semua tu diorang pun pakat2 lapah la...dalam 2-3 jam selesai melapah n potong daging n siap basuh...ibutok pun start masak la.. sedapnya bau rempah ataupun 'awah' (dalam bahasa kelate) masa tengah tumis. daging kambing yang dah siap potong tu semua lebih kurang 30-40kg..mak aiii banyak betullll.....dan sikit pun xdek lemak.. 100% daging.. bagus betul la kambing tu. madie kata kambing jenis gini memang xdek lemak..so puashati la kan...

nilah rupanya 'awah'... wangi betul baunya


siap masak tu lebih kurang pkl 2ptg lebih la... ibutok n tokwan pun berangkat pi check-in hotel..madie booking vistana untuk diorang. malam sampai dari KL tido umah besan dulu, so hari sabtu tu baru tido hotel..


jiran-jiran yang datang tolong sediakan juadah untuk tahlil malam tu..
kari ayam, ikan tongkol masak kicap, acar n sambal machang



gigih buang sabut kelapa


lebih kurang pkl 4.30ptg aku n biras aku..kak ipie dah start nak bungkus n agihkan daging kambing masak kerutuk tu kat jiran-jiran... n selebihnya untuk tahlil malam tu pulak.

nak di pendekan citer.. majlis pada hari tu alhamdulillah berjalan dengan lancar sekali.. lauk pauk semuanya habis termasuklah kambing izz....

Comments