influenza A @ H1N1 yang menghuru-harakan kami.....

salam



minggu lepas minggu yang tersangat bz..x sempat nak update blog, tapi kes minggu lepas yang paling mengharukan, kes H1N1...sengihnampakgigi

citernya macam ni, dalam 3 minggu lepas, kak wan (cousin madie) baru balik dari Ireland, cuti summer... so, aku n parents dia pi la jemput kat KLIA lebih kurang pkl 9 mlm... masa tunggu kat arrival tu, aku ni duk tengok nurse2 tengah kluar dari arrival tu la. dalam hati duk kata...'aii..xdek cek orang ke mlm ni?'..sebabnya depa dah angkut sekali dengan beg semua..gayanya macam nak balik umah dah la..

bila kak wan ni kluar, diorang tanya la xdek cek apa ke.. kak wan kata xdek sbb biasanya diorang pantau flight yg sampai dari US n Mexico.. aku ni pun..'ooooo' je la... tengok dia pun sihat walafiat je, xdek selsema, batuk n demam.. we all pun balik umah n keesokkan harinya diorang bertolak balik ke Besut, Terengganu..

nak dijadikan citer...seminggu lepas tu kak wan demam n panas badannya agak tinggi, bawak pi spital jerteh...siasat punya siasat, diorang suspek H1N1..huiiii, kena pi anta kat spital KT..merasa la kak wan naik ambulan....lepas sampai sana biasala kena kuarantin. doktor pulak advise la sesapa yang penah contact secara langsung dengan kak wan ni harus pi check-up kat spital. dan kebetulan beberapa hari lepas kak wan balik tu, family in-law aku balik besut sebab ada urusan termasuklah adik2 ipar aku n abang ipar sekali..

so, hari isnin tu agak kalut la kami lepas dapat berita tu, dup dap dup dap jugak la...madie pulak tengah x sihat sesangat time tu, sakit pala n batuk..aqil n izz selsema dan aku pulak baru nak kluar tanda2 selsema..maklumlah dah seisi rumah kena batuk selsema ada potensi la kena jangkit kannn..

adik ipar aku yg keje kat bukit sagu dah siap pi check-up kat klinik kesihatan bukit goh, lepas kena soal siasat, terpaksala dia kena ambulan..heheehehe, kena pi hantar kat spital di kuantan.. yang lain2 terus pi spital kat kuantan... kena kuarantin 3 hari kat umah sebelum kak wan dapat result samada dia positif atau x H1N1 ni...

kami yang kat KL ni plak, agak takut la jugak..madie pun call la member dia kat klinik area pandan indah tu, yang sadisnya member dia siap cakap.."ko jangan datang klinik aku, kang habih plak satu klinik kena kuarantin..." hahahahahaha.... member dia pun cakap la, selagi kak wan x positif H1N1, xyah gi cek dulu pun xpe..tapi bila dah kluar result menunjukkan positif H1N1, dan-dan tu la kena pi spital.. n prosedur kat spital..terus kena gi kat emergency,bila dah bgtau org kat situ, akan datang lah orang -orang yg bertopeng satu badan siap dengan sarung tangan bagai jemput kita pi ke bilik pemeriksaan..biasalah akan jadi kecoh la spital tu..hehehehe.. tapi kalau kita x pegi jugak check-up, kita akan didenda rm50K..so pilihla, nak jumpa alien @ denda rm50K ye!..

so, madie amik keputusan nak tunggu result dari hospital KT...keesokkan harinya semua orang duk rumah la.. tengahari tu aku sms adik ipar aku, dia kata orang kat kuantan semuanya bebas virus, dapat mc free je la 3 hari tu... petang tu sket, baru la dapat result dari spital KT yang kak wan -ve n bebas dari H1N1..alhamdulillah..lega ya amat.. ye la..kalu x, dengan sekolah aqil pun leh tutup...

aduiii, agak kecoh jugak la time tu...n kebetulan pulak semua orang tengah kena demam n selsema.. apapun semuanya dah selamat ye!












p.s: sis mario n family pun ala-ala panik la jugak kejap...sebab sehari sebelum kak wan masuk spital tu aku invite diorang dinner kat umah...kalu x kes haru...hahahahaha

Comments