nyummmm....manissss..

salam


aku rasa kota bharu ni memang happening dengan makanan.. macam-macam jenis kuih dengan nama-mana pelik yang kita leh jumpa. so, entry kali ni pasal kuih je la...hehehehe....kuih yang sempat dibeli & di makan je la..




ni biasala, tepung pelita..kat mana2 pun leh dapat




yang ni NEKBAK atau nama biasanya bahulu sira.




yang ni kuih yang glamour kat kelantan.
sebelah kiri tu BUAH TANJUNG n sebelah kanan tu JALA MAS
agak manis rasanya sebab dimasak dengan gula..macam nekbak tu jugak





haaa....yang ni kuih TEPUNG TUKIR.
kata ibutok, kuih ni dibuat dari beras pulut (aku pun ingat2 lupa dah ibutok cakap) dan kemudian dikukus dalam tukir @ buluh kecik2.. selain disalut dengan kelapa, ditabur jugak beras goreng sket2..





ni rupanya setelah dingap sket...tepung tukir yang original xdek inti n kecik molek je.
agaknya pesen sekarang la plak letak inti kacang. but the original tastes much better..sengihnampakgigi







p.s: hari terakhir berbuka di KB, aku n madie berusaha mencarik KERABU SAREK di pasar Kubang Kerian, tapi nampaknya rezeki kami xdek. siap interview makcik otai kat situ dan katanya sekarang ni teramatla susah nak dapat sarek. kalau dapat pun susah nak jual sebabnya lumut kat laut skrg ni banyak pupus. so kalau ada pun, jual bawah meja la... gitula plak ye...hehehe, macam-macam kenyit



loves,

Comments