Idraki n Jaundis

salam




nilah rupa idraki lepas photo therapy (last week)..3 hari 2 malam warded kat al islam specialist. Hb dia masa memula sampai hospital tu 16. doktor cakap tinggi sangat jaundis dia, sebabnya doktor estimate hanya 12 je. dan atas persetujuan madie, aku x duk spital la sekali dengan idraki. ibu kunyit yang aku telan tu pun x flush habih lagi. so, kena minum air masak bebanyak la kalau nak menyusu idraki. so, selama 3 hari tu aku duk ulang alik ke hospital. pepagi pukul 8 aku gi sana, aku stay sana sampai zohor. lepas tu aku balik la rehat dulu sebab lepas maghrib aku turun gi spital lagi.

hari-hari doktor amik darah..aduiilaa...kesiannya idraki. 2nd day kat spital, Hb nya dah turun ke 13.4... banyak jugakla turunnya. hari ke 3, hari jumaat, doktor kata nampak gayanya macam xleh keluar spital lagi selagi darahnya x turun ke 10 @ 9. dalam tengahari jumaat tu, aku tunggu result darah idraki. tengah duk relax lepas menyusu tu, Sister spital datang bagitau idraki boleh discharged aritu. alhamdulillah....leganya rasa. tapi time tu Hb nya 10.7...masih lagi tinggi. bolehla ikhtiar dengan cara lain pulak kan kat rumah.




lepas photo therapy tu, kulit idraki terus jadi 'tan' n kemerahan n jugak kering ya amat... macam sakit je aku tengok kulit dia. pipi dia yang tembam masa memula deliver aritu pun dah hilang. agak berbeza la sket.

esok 20.11.09, idraki ada appointment dgn paeds al islam. rasanya kena amik darah lagi. apapun ibu harap lepas ni idraki akan terus sihat walafiat hendakNya..







Moral : Jangan sesekali minum ibu kunyit sekiranya kita menyusu bayi WALAUPUN anda DIPAKSA oleh tukang urut @ bidan. tengoklah apa dah jadi pada aku.... sungguh menyedihkan.




loves,

Comments

  1. owh..
    idraki jaundis sbb akak minum ibu kunyit eh..

    Sy doakn idraki cpt sehat..
    kene bnyk nyusukan idraki tu.. Pastu ade satu petua tu titik jus anggur hitam, bg idraki minum..

    tu yg saya tgk mak say buat la mase ank buah saya kene jaundis ni kak..

    hikss..
    sendir pengalaman nan ado ak.
    hhuh

    ReplyDelete
  2. huhuhu..ibu kunyit tu menambahkan lagi jaundis yg sedia ada..

    kebanyakkan baby boy mesti kena kuning, cuma tinggi dgn x je la.. yang kes idraki ni, akak gi tambah plak dgn ibu kunyit. sungguh menyesal..

    terima kasih precious sebab bagi petua..leh je cuba kan..

    ReplyDelete
  3. kesian idraki.. cepat sihat yer :D

    Aqil dulu pun kena kuning gak.. padahal mmg tak amik jamu langsung.. dh 2 minggu pantang baru start amik..

    nsb tak kena warderd.. sbb paed suh bg susu tiap 2jam.. kejutkan walaupun tgh tido huhu

    ReplyDelete
  4. liana..

    tu la, memang dikejut tiap 2 jam sekali minum susu.

    sekarang ni fb memang x amik sebarang jamu..beli pun x. cuma makan gamat healin je..tu pun asyik ngelat je... :D

    ReplyDelete

Post a Comment